Szerző Téma: Gyalográdiós RH adóvevők  (Megtekintve 3209 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

ha7at

 • Vendég
Gyalográdiós RH adóvevők
« Dátum: 2012-12-07, 10:46:44 »
   Rádióamatőr hobbiban a gyalográdió az a terület ahol a házilag épített készülékek utcahosszal megelőzik a gyárit. Sajnos tapasztalatom nincs , de azt megtudom mondani mit kell tudnia az ideális készüléknek.
    Az első a tápfeszültség 9,9V és 12,4V között de ha lehetséges a 16,6V se legyen gond .
3 cellás Lipo akkumulátor vagy szükség esetén 4 cellás lipo.
    A második a lehető legkisebb RX áramfelvétel
 a hosszú üzemidőhöz ez elengedhetetlen. (100mA vagy alatti)
    A harmadik beépített swr mérő és hangolási lehetőség sem árt.
    A negyedik a szép dolog a QRP de azért sokkal jobb ha nagyobb teljesítménnyel rendelkezünk sajnos a hegyre erősen kompromisszumos antennát tudunk vinni ezért 25watt feletti teljesítmény előnyösebb.
    Ötletadónak : http://qrpproject.de/ nagyon sok szép kitelepülésre is alkalmas készüléket találhatunk:-)
   

Nem elérhető ha8fy

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 1
Re:Gyalográdiós RH adóvevők
« Válasz #1 Dátum: 2013-01-07, 19:56:36 »
Sziasztok!
Az elmúlt 1 évben igen megkedveltem az akkus  kitelepüléseket. SOTA és WFF kiruccanásaim voltak, de közös mindegyikben az akku. Első utunk (HA8DD Gézával) egy 44A/h kocsi aksit cipeltem fel 2-3  hegycsúcsra, következtében a kezeim kikészültek. Azután jött a nagy ötlet, a villanybringa 12V 14A/h zselés aksi. Ez jól bevált! Előny hogy 2-3db-ot ha visz az ember, szét tudja a hátizsákokban osztani a súlyt. Ha egy behal, nem kell mindet eldobni.
6-7 kitelepülésre FT-7-et vittem a kis 10W körüli teljesítménnyel. Nagyon kellemes kitelepülős készülék, hátránya hogy külön kell a gyorsbillentyűt, kiegészítő kábeleket elcsomagolni, amely közül legalább 1 (a legfontosabb) otthon vagy a bázison marad.
Azután vásároltam egy FT-857-et. Akku maradt és ezzel a készülékkel jöttem rá, valóban lényeg a méret! Egy hord táskában elférnek az akkuk illetve a RIG plussz a bencher mechanika.
A kitelepülésekre alapból a 7MHz-es antennát viszem magammal. Próbálkoztam W3DZZ antennákkal (saját és gyári) de nagyon nem nyerte meg a tetszésemet. Gyakorlatilag a többsávos antennákat az adott helyszínre kell hangolni, erre pedig egyszerűen nincs mód  és idő. Maradtam tehát a klasszikus, félhullámú dipóloknál. Spéci közép és végkikötési idomokkal.
A félhullámú dipólok nem nagyon érzékenyek a tereptárgyakra, 8 és 15 méter magasan is majd egyformán működnek. Eddig gond nélkül. Természetesen mind az 5 sávra van dipólom amit egy nagyobb kitelepülésre szoktam magammal vinni.
Egy kisebb bőröndben 4-es perlon kötelek (10 és 20m/db) illetve egy régi kakukkos óra súly található. Ezt a súlyt kötöm rá a feldobó perlon kötélre és megcélzok egy faágat. Kényelmesen lehet vele célba dobni. Nem szabad elfeledkezni koax kábelről sem. 6db 9 méteres, 1db 15m és 1db 25 métereset viszek ha minden sávra akarok antennát kitenni. A koaxok mindkét végén Amphenol dugó található, az antenna "közepén" a polykarbonát lapon az amphenol aljzat. Ezen kívül 2db amphenol toldó. Ha rövid a kábel, a két amphenol csatit ezzel a toldóval összeköthetem. Ha több antennát akarok feltenni a táska aljában található még egy 4 állású saját építésű, antenna átkapcsoló. A táska legalján van még egy pici digitális óra, 1 zseblámpa, 2-3 golyóstoll, papír LOG. Nem állandó felszerelés, csak ha az éjszakát is az adott helyen töltöm egy hűtőbordára felszerelt, 3W-os fehér LED 5m tápkábellel a végén krokodilcsipesszel. A hűtőbordán egy karos kapcsolóval, illetve egy kb 30cm-nyi tépőzár van felcsavarozva, amellyel gyakorlatilag bármi köré fel lehet rögzíteni! A tépőzár kialakítása is lényeges!
A boltban vásároltam kb 2cm széles szalagot, 3 méternyi bolyhos és ugyanennyi kampósat (ellen oldali) Egymással háttal fordítva egy szalaggá varrattal az XYL-el össze a két szélét. Tehát a szalag egyik oldalán a bolyhos a másikon a kampós oldal van. Ezt méretre lehet vágni akár a helyszínen. Nagyon erősen lehet vele bármit rögzíteni.
Az FT857-et 30W-ra állítom az akku kb 1 órán át használható pár száz QSO közepedte.
Össz sáv, össz üzemmód, össz kényelem.

Mindenkinek jó SOTA és HAFF kitelepülést, viszont hallásra az RH sávokban!
   
VY 73 de HA8FY (HG8F) Zsolt

Nem elérhető HA7HQ

 • Full Member
 • ***
 • Hozzászólások: 107
 • Hívójel megszerzésének időpontja: 1987
Re:Gyalográdiós RH adóvevők
« Válasz #2 Dátum: 2013-01-07, 23:44:43 »
Én csak azt nem értem, miért kell felmászni egy hegyre RH-zni?
URH és mikrohullám az ok, azt nem is lehet máshonnan.
Vagy valamit nem tudok?  ???

Nem elérhető HG5OJW

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 15
 • Hívójel megszerzésének időpontja: 1997
Re:Gyalográdiós RH adóvevők
« Válasz #3 Dátum: 2015-08-30, 19:30:18 »
én FT-817 rádiót használom. a tápfeszültséget egy 12v-os  12A/h zselés akkumulátor adja. urh aktívitáskor a János-hegy vagy a hármashatár-hegyre megyek ki. RH-n meg mindegy, csak az a lényeg hogy irány a természet. a kellemes és a hasznos találkozzon. megfelelő antennák....hb9cv urh-ra és dipol rh-ra. kiegészítők pl..antenna hangoló ée egyébb segéd kütyük. elég jó tapasztalataim és élményeim vannak. 73  :)