Sziasztok!
Az elmúlt 1 évben igen megkedveltem az akkus kitelepüléseket. SOTA és WFF kiruccanásaim voltak, de közös mindegyikben az akku. Első utunk (HA8DD Gézával) egy 44A/h kocsi aksit cipeltem fel 2-3 hegycsúcsra, következtében a kezeim kikészültek. Azután jött a nagy ötlet, a villanybringa 12V 14A/h zselés aksi. Ez jól bevált! Előny hogy 2-3db-ot ha visz az ember, szét tudja a hátizsákokban osztani a súlyt. Ha egy behal, nem kell mindet eldobni.
6-7 kitelepülésre FT-7-et vittem a kis 10W körüli teljesítménnyel. Nagyon kellemes kitelepülős készülék, hátránya hogy külön kell a gyorsbillentyűt, kiegészítő kábeleket elcsomagolni, amely közül legalább 1 (a legfontosabb) otthon vagy a bázison marad.
Azután vásároltam egy FT-857-et. Akku maradt és ezzel a készülékkel jöttem rá, valóban lényeg a méret! Egy hord táskában elférnek az akkuk illetve a RIG plussz a bencher mechanika.
A kitelepülésekre alapból a 7MHz-es antennát viszem magammal. Próbálkoztam W3DZZ antennákkal (saját és gyári) de nagyon nem nyerte meg a tetszésemet. Gyakorlatilag a többsávos antennákat az adott helyszínre kell hangolni, erre pedig egyszerűen nincs mód és idő. Maradtam tehát a klasszikus, félhullámú dipóloknál. Spéci közép és végkikötési idomokkal.
A félhullámú dipólok nem nagyon érzékenyek a tereptárgyakra, 8 és 15 méter magasan is majd egyformán működnek. Eddig gond nélkül. Természetesen mind az 5 sávra van dipólom amit egy nagyobb kitelepülésre szoktam magammal vinni.
Egy kisebb bőröndben 4-es perlon kötelek (10 és 20m/db) illetve egy régi kakukkos óra súly található. Ezt a súlyt kötöm rá a feldobó perlon kötélre és megcélzok egy faágat. Kényelmesen lehet vele célba dobni. Nem szabad elfeledkezni koax kábelről sem. 6db 9 méteres, 1db 15m és 1db 25 métereset viszek ha minden sávra akarok antennát kitenni. A koaxok mindkét végén Amphenol dugó található, az antenna "közepén" a polykarbonát lapon az amphenol aljzat. Ezen kívül 2db amphenol toldó. Ha rövid a kábel, a két amphenol csatit ezzel a toldóval összeköthetem. Ha több antennát akarok feltenni a táska aljában található még egy 4 állású saját építésű, antenna átkapcsoló. A táska legalján van még egy pici digitális óra, 1 zseblámpa, 2-3 golyóstoll, papír LOG. Nem állandó felszerelés, csak ha az éjszakát is az adott helyen töltöm egy hűtőbordára felszerelt, 3W-os fehér LED 5m tápkábellel a végén krokodilcsipesszel. A hűtőbordán egy karos kapcsolóval, illetve egy kb 30cm-nyi tépőzár van felcsavarozva, amellyel gyakorlatilag bármi köré fel lehet rögzíteni! A tépőzár kialakítása is lényeges!
A boltban vásároltam kb 2cm széles szalagot, 3 méternyi bolyhos és ugyanennyi kampósat (ellen oldali) Egymással háttal fordítva egy szalaggá varrattal az XYL-el össze a két szélét. Tehát a szalag egyik oldalán a bolyhos a másikon a kampós oldal van. Ezt méretre lehet vágni akár a helyszínen. Nagyon erősen lehet vele bármit rögzíteni.
Az FT857-et 30W-ra állítom az akku kb 1 órán át használható pár száz QSO közepedte.
Össz sáv, össz üzemmód, össz kényelem.
Mindenkinek jó SOTA és HAFF kitelepülést, viszont hallásra az RH sávokban!