Szerző Téma: 1200 V Táp  (Megtekintve 1296 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető UX0DL

 • Jr. Member
 • **
 • Hozzászólások: 58
1200 V Táp
« Dátum: 2016-05-05, 20:00:33 »
Szép estét!

Egy kérdésem lenne a társasághoz. Nem, nem az Icom-7300 -al kapcsolatban :)

Egy kis csöves erősítő (2 x GU-50) anódtápjához szedegetem össze az alkatrészeket. A transzformátornak van 3 db 285 Voltos tekercse, ami nekem megfelel. A nagyfeszültségű kondenzátorok 470 µF x 450 Voltosak. Ami nekem nem tetszik, az, hogy a tervezett feszültségnél a kondenzátorokon 400 Volt adődik, ami nekem soknak tűnik, kevés a feszülségtartaléktartalék (első, mondhatni klasszikus rajz). Mire számíthatok, ha átcsinálom a 2. rajz szerint? Az első rajz szerint, tudom, egyforma feszültség lesz mindegyik kondenzatoron. Ebben az esetben mire számíthatok? És mi lenne ha az egyenirányító-kockákat (3 x 600 Volt) kicserélném  8 db sorbakötött BY228 diódára (1500 V 3 A) ? A tervezett anódáram 0,2-0,3 A lenne mindössze.
Köszönöm, ha valaki szán rám pár percet.

73! mni DX
                             Jóska   

Nem elérhető HA0ER

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 12
Re:1200 V Táp
« Válasz #1 Dátum: 2016-05-05, 20:34:24 »
Szia!
Az első rajz a jó megoldás..

73 Barna

Nem elérhető UX0DL

 • Jr. Member
 • **
 • Hozzászólások: 58
Re:1200 V Táp
« Válasz #2 Dátum: 2016-05-05, 21:45:12 »
Szia Barna!

Igen, bevált kapcsolás.

Ha 500 Voltos kondenzátorjaim lennének, így is csinálnám. Most az a gond, hogy a
kondenzátorok csak 450 Voltosak (a tervezett feszültség pedig 1200/3 = 400 V adódik darabonként) ,
kevésnek tartom a biztonsági tartalékot, emiatt szeretnék 4 darabot sorba kapcsolni.

Csakis emiatt próbálok variálni.
                                                     Jóska.

Nem elérhető HA4GBJ

 • Sr. Member
 • ****
 • Hozzászólások: 397
  • HA4GBJ honlapja
 • Hívójel megszerzésének időpontja: 1985
 • Skype elérés: ha4gbj
Re:1200 V Táp
« Válasz #3 Dátum: 2016-05-07, 15:30:42 »
Nekem az FT901-ben gyárilag(!) 2 db 450V= elkó van benn, és üresjáratban 930 V-ot is mértem már rajta, 30 éve nem durrant át. Igaz, hallottam olyanról, akinek cserélnie kellett.
Az első rajz mindenképpen biztonságosabb, már csak a tranziensek csillapítása miatt is. Azonban én kisebbre venném az egyenáramú osztóellenállások értékét, mert az üresjárási csúcs emiatt mindenképpen csökkenne - (miközben nem növelné jelentősen a puffer terhelését) - ami tulajdonképpen veszélyesen közel van a határértékhez.
Mindenesetre csak jó minőségű elkókat építs be, és feltétlenül fokozatosan növekvő feszültséggel formázd őket. Jó lenne i8smerni az ellenállások értékét is.

Nem elérhető ha2to

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 6
  • ha2to.orbel.hu
 • Hívójel megszerzésének időpontja: 1983
 • Skype elérés: ha2to-1
Re:1200 V Táp
« Válasz #4 Dátum: 2016-05-07, 23:05:54 »
Szia!

Az első és a második kapcsolás hibás, csak a graetz-eket  szabad sorba kötni, a trafók szekunderei közötti közvetlen összekötés a rajzolt formában zárlatot okoz!

Pár gondolat a témához:

Az ellenállások értékei a második és harmadik ábrán (ahol kiegyenlítő szerepük van) nem kritikus, 100-200 kohm körül jó lehet, fontos, hogy egyformák legyenek. Viszont fel kell készülni arra, hogy ha közülük bármelyik megszakad (elő szokott fordulni), a vele párhuzamos kondenzátort ki fogja nyírni! Csak jó minőségű ellenállást tegyél be, jelentősen nagyobb teljesítményűt, mint ami a számolásból kijön.

Tapasztalatból mondom, régebben sok számítógép tápot javítottam: kettő darab sorba kapcsolt elektrolit kondenzátor van a primerben, velük párhuzamosan a kiegyenlítő ellenállás, amiből néha az egyik meg szokott szakadni. Emiatt a szakadt ellenállással párhuzamosan kötött kondenzátoron elkezd nőni a feszültség (a másik ellenálláson folyó áram "tölti"), előbb-utóbb tönkremegy. Jobb esetben halkan :D Rosszabb esetben barna lesz az operátor nadrágja, de inkább csak belül  ;D

Valahol még őrzök egy ilyen módon eldurrant elkót, a teteje kinyílt, mint egy virág szirmai. Az adminisztrátor hölgy, akinek a számítógépében volt, még évek múlva is emlegette az esetet.

A harmadik ábrához: a diódákkal párhuzamosan is kellene rakni ellenállásokat, mert ott meg az a helyzet, hogy záróirányban nem egyformák a diódák. Értéke szintén pár száz kiloohm nagyságrendű lehet.

Más szempontból végiggondolva a trafónak ki kell bírni azt, hogy a szomszédos tekercsvégek között 400V van, tehát a tekercseket egymástól is alaposan el kell szigetelni. A harmadik ábrán levő kapcsolás esetén ez a feszültség különbség nem jelentkezik. Kérdés, hogy a birtokodban levő trafó hogy készült.

Az első ábra esetében az eredő kapacitás 157uF lesz, a második és harmadik esetben 118uF, ebből a szempontból az első kapcsolás kedvezőbb. Egyéb tekintetben a kapcsolások szerintem egyformán viselkednek.

A feszültséggel kapcsolatban: szerintem a 450V-os kondenzátornak a 450V-ot tartósan ki kell bírnia, azért 450V-os :) Gyárilag is valószínű van tartalék, ezzel persze nem szabad számolni. Azért jó szívvel én sem használnék 450V-os elkót 400V-ra.
Most kíváncsiságból több adatlapot megnéztem, erre vonatkozóan egyedül a Yageo katalógusban van utalás, de itt is csak arra, hogy a 450V-os kondenzátornál 500V tranziens feszültséget írnak az általános célú kondenzátoroknál, a 39. oldalon:
http://www.yageo.com/exep/pages/download/literatures/E-cap_2011.pdf
Nem írtad, de fontos kérdés még, hogy a trafó névleges terhelésnél mért szekunder feszültsége a 285 V, vagy pedig az üresjárási. Másik kérdés, hogy a hálózati feszültség mennyit ingadozik vagy ingadozhat.

Még egy gondolat a sorba kötött kondenzátorok kapcsán: a második és harmadik kapcsolásban bekapcsoláskor a feszültségek a kapacitásaikkal fordított arányban oszlanak el a kondenzátorokon, aztán az ellenállások miatt ez kiegyenlítődik. Ez nem okoz problémát addig, amíg a kapacitásuk közel egyforma. Egyrészt az elektrolit kondenzátorok szórása is nagy, másrészt veszthetnek is a kapacitásukból, akár az egyik jobban, a másik kevésbé.  A kisebb kapacitású kondenzátoron rövid időre a számoltnál jóval nagyobb feszültség is kialakulhat, emiatt is necces a a kis tartalék.

Még egy dolog eszembe jutott (igaz nem írtad, csak gyanús lett a három egyforma feszültségű szekunder ;) , elnézést a feltételezésért): a második és harmadik kapcsolás csak egyfázisú transzformátorral működik, három fázisúval nem (bár a második majdnem jó így is, a kimenő feszültség körülbelül a névleges kétharmada lesz, pontosan nem számoltam utána).

Elnézést kérek, ha általad ismert dolgokat írtam volna le, de gondolván arra, hogy a témában kevésbé járatosak is olvashatják a fórumot, remélem nem volt haszontalan.

73, Árpi HA2TO

Nem elérhető UX0DL

 • Jr. Member
 • **
 • Hozzászólások: 58
Re:1200 V Táp
« Válasz #5 Dátum: 2016-05-08, 09:28:20 »
Szia Árpi!

         Köszönöm válaszodat, számomra tökéletes.
Persze mindent megteszek a megbízhatóság érdekében, kezdve a
kondenzátorok válogatásától, a relés késleltetés-bekapcsolásig.
Amúgy a trafó nem egy "3-fázisos", kérésemre tekercselték.
Sokat gondolkoztam azon (rengeteg leíras van), hogy anódtrafó
nélkül, hálózati feszültség-sokszorozással csináljam, de úgy döntöttem,
az a némi plusz súly és költség nem ér fel a biztonsággal.

  73! mni dx
                                      Jóska